Nøkkelbåndets historie

Helt i starten

Sent på 1500-tallet tok franske soldater i bruk en såkalt «lanière». Det franske ordet betyr «stropp», og beskrev da noen lange stropper eller bånd som ble brukt til å holde våpnene tett til seg. Dette var særlig nødvendig for soldater som skulle bevege seg raskt og smidig, klatre om bord i skipene og jobbe på dem, og ikke minst før og underveis i kamp. Den gangen var de merbart avanserte konstruksjoner. For å lage dem, brukte de rep eller tråd som de bandt rundt våpner eller fløyter. Ganske raskt ble snorene populære både blant soldater i kamp og sivile. Bruken fortsatte til og med andre verdenskrig.

Utviklingen

Populariteten vokste stadig, og det samme gjorde bruksområdene. Den største forskjellen lå i noe helt annet: Nå begynte snorene å bli mer og mer dekorative. Å veve snorer ble en aktivitet på skoler på 1950-tallet, for eksempel i USA og Frankrike. Ulike teknikker å knytte forskjellige tråder sammen til et sterkt rep eller bånd på, for eksempel den velkjente makramè, er jo ikke helt ukjente for oss heller.

Slik gikk det faktisk til at nøkkelbåndet oppstod – fra enkle rep, bånd eller snorer og til de vakreste kunststykker. Praktiske er de, uansett!